Tuesday, August 13, 2013

Peer Steinbrueck en Die Aerzte

Een van mijn muzikale klassiekers is 'Zu spät' (te laat) van de Berlijnse rockband Die Ärzte. Het is een lied over wraak na een versmade liefde. De droom van elke underdog, ooit laat je alle vernederingen en blamages achter je en laat je de hele wereld je grootsheid zien. Het is een lied dat op dit moment de gemoedstoestand van Peer Steinbrück, de politieke uitdager van bondskanselier Angela Merkel, goed weergeeft.

Een blik op de Duitse verkiezingscampagne laat zien dat het voor Steinbrück en zijn SPD niet meezit. Integendeel. Het zit eigenlijk vies tegen. Alles wat mis kan gaan, gaat mis. De eerste verkiezingsposters bleken niet bestand tegen regen. De tweede oplage die weer en wind trotseert, is een wanhopige poging om Merkel onder de gordel te raken, maar bereikt het tegendeel. Duitsland houdt niet van 'negative campaigning'. Daarnaast brak afgelopen week een goed bedoelde documentaire over Steinbrück op de Duitse buis het record weg-zappers. En tot overmaat van ramp voor de SPD, heeft de regering van Merkel voor het eerst sinds de verkiezingen in 2009 weer de meerderheid in de opiniepeilingen.

De verkiezingen lijken voor Steinbrück en zijn SPD al een gelopen race. Maar dat hoeft zo niet te zijn. De grote afrekening komt pas op 22 september en Steinbrück heeft nog steeds kansen om zich te ontpoppen van lachnummer tot verkiezingswinnaar.

Hoe dan? Met hulp van de één derde nog onbesliste zwevende Duitse kiezers. Een groot deel van die kiezers heeft in het verleden al eerder SPD gestemd. Zij vormen een groot overwinningspotentieel. Of die mensen met een anti-Merkelcampagne naar de stembussen kunnen worden gelokt, is twijfelachtig. Als Steinbrück wil winnen, zal hij zijn campagne moeten omgooien. De tactiek van zijn campagne is nu Angela Merkel persoonlijk aan te vallen. Dat zal niet werken. De Duitsers houden te veel van Angie. Steinbrück kan alleen verschil maken op inhoud. Waarom presenteert hij zich niet als duidelijk alternatief voor een ander beleid? Bijvoorbeeld als voorstander van een Griekse schuldkwijtschelding na de verkiezingen? Of een tweede Portugese reddingspakket met afschrijvingen bij particuliere obligatiehouders? Of als iemand die ziet dat de sterke Duitse economische groei van het moment snel verdwijnt als de grote investeringsachterstand niet snel wordt weggewerkt. Waarom pleit Steinbrück niet voor een initiatief voor publieke en particuliere investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, energie, scholen en kennis? Het lijkt wel alsof Steinbrück niet durft te winnen.

In het lied van Die Ärzte wordt de sukkel later een superheld, die de harten van alle meisjes breekt. Een hartenbreker zal Steinbrück niet meer worden, maar met meer durf kan hij zeker nog zes weken van een verkiezingsoverwinning blijven dromen.

Deze column verscheen vandaag in het Belgische dagblad "De Tijd"

No comments:

Post a Comment